Πρόσβαση

Στην Ελλάδα

Αεροπορικώς

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο στο Πήλιο και την Νταμούχαρη είναι ο κρατικός αερολιμένας Νέας Αγχιάλου (VOL) κοντά στην πόλη του Βόλου (μισή ώρα περίπου οδικώς μέχρι το Βόλο και στο σύνολο δύο ώρες απόσταση με το αμάξι μέχρι το χωριό Νταμούχαρη. Συνδέεται με διάφορες χώρες στην Ευρώπη και αλλού (π.χ. Ισραήλ) και κυρίως με πτήσεις τσάρτερ και lowcost εταιρειών που λειτουργούν τους τουριστικούς μήνες (από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο) και ανανεώνονται κάθε σεζόν.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Σκιάθου (JSI), ενώ από τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά διεθνή αεροδρόμια ο διεθνής αερολιμένας Θεσσαλονίκης Μακεδονία (SKG) βρίσκεται πιο κοντά (περίπου τρεισίμιση ώρες απόσταση οδικώς μέχρι την Νταμούχαρη) και στη συνέχεια το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος (ATH) (τεσσεράμιση περίπου ώρες απόσταση με το αυτοκίνητο).

TRAVEL INFO

Access to Damouchari Pilion by car, train or plane

Ακτοπλοϊκώς και οδικώς

Ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως η Ανέκ Λάινς (ANEK Lines) και η Σουπερφάστ Φέρις (Superfast Ferries) συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία μέσω Αδριατικής θάλασσας, κυρίως τα λιμάνια της Ανκόνα ή του Μπάρι στην Ιταλία με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας βόρεια και της Πάτρας νότια στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον πιο συχνό τρόπο είσόδου ενός τουρίστα από τη Δυτική Ευρώπη συνήθως στην Ελλάδα με το δικό του όχημα.

Ένας δεύτερος τρόπος να εισέλθει κανείς στην Ελλάδα είναι μέσα από του κεντρικούς οδικούς άξονες των Βαλκανίων. Ο ταξιδιώτης μπορεί και πάλι να φτάσει στον προορισμό του μέσω ιδιωτικού οχήματος (αυτοκίνητο ή λεωφορείο), αλλά και μέσω τρένου. Το σιδηροδρομικό δίκτυο συνδέει διάφορους σταθμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και από εκεί με σιδηροδρομικούς σταθμούς άλλων ελληνικών πόλεων. Ο πλησιέστερος σταθμός για το Πήλιο είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου που συνδέεται με το Κεντρικό σταθμό Λάρισας αρχικά και στη συνέχεια με την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη.

TRAVEL INFO

Στο Βόλο & Πήλιο - Νταμούχαρη

Μπορεί κανείς να φθάσει στο Βόλο μέσω της εθνικής οδού (Ε92) από Ηγουμενίτσα προς Λάρισα, καθώς επίσης χρησιμοποιώντας την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Ε75) να στρίψει στην έξοδο για Βόλο. Εφόσον, έρχεται από Αθήνα και επιθυμεί να μην περάσει από την πόλη του Βόλου, προτείνεται να στρίψει όχι στην πρώτη έξοδο για Βόλο, αλλά στη δεύτερη και ακολουθώντας τις πινακίδες να στρίψει δεξιά στον Περιφερειακό δρόμο του Βόλου. Από εκεί έχει δύο επιλογές: είτε περνώντας κάποιες διασταυρώσεις να στρίψει τελικά αριστερά στην αντίστοιχη έξοδο προς Βόρειο Πήλιο με κατεύθυνση τα χωριά Πορταριά και Χάνια, είτε να συνεχίσει ευθεία μέχρι το τέλος του περιφερειακού με κατεύθυνση Νότιο Πήλιο και το χωριό Μηλιές. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις όσον αφορά τις συνδέσεις κεντρικών πόλεων είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη – Βόλος: 211 χλμ
Ηγουμενίτσα – Βόλος: 371 χλμ
Αθήνα – Βόλος: 309 χλμ
Πάτρα – Βόλος: 540 χλμ

Ο Βόλος συνδέεται με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις με λεωφορεία (ΚΤΕΛ), ενώ με τρένο συνδέεται με τη Λάρισα και από εκεί με την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Καθημερινά επίσης υπάρχουν λεωφορεία του ΚΤΕΛ Βόλου που αναχωρούν από το Βόλο για τα χωριά του Πηλίου. Για να φθάσει κανείς στην Νταμούχαρη μπορεί να σταματήσει στον Άγιο Ιωάννη Κισσού, από όπου θα πάρει το μονοπάτι για Νταμούχαρη (μισή ώρα περίπου απόσταση με τα πόδια) ή θα πάρει ταξί (με κόστος περίπου 10 ευρώ) ή θα επικοινωνήσει κατευθείαν μαζί μας.

Επιπλέον, ύστερα από έγκαιρη επικοινωνία και συνεννόηση μαζί μας, έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να κανονίσουμε τη μεταφορά ατόμων και μεγάλων ή μικρών ομάδων με ιδιωτικά ταξί (ΙΧ και λεωφορεία από 9 μέχρι 50 θέσεων) και ντόπιους επίσημους οδηγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και οπουδήποτε αλλού μέχρι τους Ξενώνες μας ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Νταμούχαρης στη Χερσόνησο του Πηλίου.

TRAVEL INFO

Road map of Pelion Peninsula

Με προορισμό την Νταμούχαρη από το Βόλο ο επισκέπτης καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο διαδρομών πολύ ιδιαίτερων μέσα στην άγρια φύση του βουνού των Κενταύρων με περίπου ίση απόσταση (γύρω στα 50χλμ) και χρονική διάρκεια (γύρω στη μιάμιση ώρα) μεταξύ τους.

Η πρώτη διαδρομή είναι παραθαλάσσια, πιο μακρινή, αλλά πιο ομαλή με λιγότερες στροφές, ενώ η δεύτερη είναι ορεινή, πιο σύντομη, αλλά πιο απαιτητική λόγω περισσότερων στροφών και υψομετρκής διαφοράς.

Σχετικά με την πρώτη, ο οδηγός είτε διασχίζοντας την πόλη του Βόλου παραλιακά είτε μέσω του περιφερειακού οδικού δικτύου της πόλης κατευθύνεται ανατολικά προς Αγριά (το πρώτο χωριό μετά το Βόλο) και Νότιο Πήλιο. Μετά τα Καλά Νερά στρίβει αριστερά προς Μηλιές και μετά τις Μηλιές πάλι αριστερά προς Τσαγκαράδα. Μόλις περάσει την Τσαγκαράδα και φτάσει στην αρχή του επόμενου χωριού που είναι το Μούρεσι, σε όλες τις διασταυρώσεις που θα συναντήσει πηγαίνει δεξιά κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα και φτάνοντας στο τέλος του δρόμου, με μια ελιά στο κέντρο, το κεντρικό πάρκινγκ της Νταμούχαρης.

Όσον αφορά τη δεύτερη, ο οδηγός μέσω Περιφερειακού δρόμου κατευθύνεται βόρεια και στρίβει αριστερά στη διασταύρωση με φωτεινούς σηματοδότες και ταμπέλες που αναγράφουν προς Βόρειο Πήλιο – Πορταριά. Μετά την Πορταριά συνεχίζει μέχρι το επόμενο χωριό τα Χάνια όπου στρίβει δεξιά προς το χιονοδρομικό κέντρο και μετά αριστερά για το χωριό Κισσός. Μόλις δει τα πρώτα σπίτια, στρίβει αριστερά βγαίνοντας από το χωριό και κατευθύνεται δεξιά προς το επόμενο χωριό το Μούρεσι. Από εκεί, μετά το πρατήριο βενζίνης του χωριού, στρίβει αριστερά και νότια σε μιά απότομη στροφή 180 μοιρών, ενώ στις επόμενες διασταυρώσεις πηγαίνει συνέχεια δεξιά μέχρι το τέλος του δρόμου με την ελιά στη μέση και το πάρκινγκ γύρω γύρω.

Από εκεί ο ταξιδιώτης μπορεί να παρκάρει στο μεγάλο ανοιχτό δημόσιο πάρκινγκ ή στο διπλανό ελαιώνα και να κατηφορίσει προς το χωριό (γύρω στα 50μ απόσταση) από το πέτρινο μονοπάτι (καλντερίμι) αριστερά της βρυσούλας ή ακόμη πιο αριστερά από το δρομάκι με το απαγορευτικό σήμα κατευθυνόμενος όλο δεξιά προς τη θάλασσα. Μόλις φτάσει στο λιμανάκι εκεί που δένουν οι βάρκες θα συναντήσει μπροστά του ένα παλιό πέτρινο σοβατισμένο κτίριο με μια μεγάλη ξύλινη βεράντα και κληματαριά, το παραδοσιακό κατάλυμα "Το Γερμανικό". Ο ξενώνας "Βικτώρια" είναι το επόμενο κτίριο (30μ περίπου απόσταση) που στην είσοδό του έχει ένα μαγαζί με ελληνικά προϊόντα και ένα καφέ με παραδοσιακά σπιτικά γλυκά και φαγητά. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα ο επισκέπτης να κατέβει με το αμάξι του από τα στενά δρομάκια ακολουθώντας το μονόδρομο. Με προσοχή μπαίνει δεξιά στο δρομάκι με την κίτρινη μπάρα και περνώντας από όλο το χωριό πρώτα φτάνει στον Ξενώνα Βικτώρια και στη συνέχεια Το Γερμανικό.