Ιστορία του κτιρίου

Το παραδοσιακό κατάλυμα Το Γερμανικό στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της περιοχής, το οποίο παρουσίασε έντονη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Το διώροφο οίκημα χτίστηκε περίπου το 1910, σε μία περίοδο κατά την οποία η Νταμούχαρη με το φυσικό της λιμάνι, μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή, χρησίμευε ως σταθμός ανεφοδιασμού του Ανατολικού Πηλίου. Η ολοκληρωτική του ανακαίνιση το 2018 (εσωτερική και εξωτερική) σεβάστηκε απόλυτα την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του δίνοντάς του μια νέα πνοή φρεσκάδας και νεότητας.

Είναι πλήρως φτιαγμένο από πηλιορείτικη πέτρα και ξύλο κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κάνει το εσωτερικό του ιδιαιτέρως ανθεκτικό, δροσερό ακόμη και στις υψηλότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ζεστό κάποιες κρύες ανοιξιάτικες ή φθινοπωρινές βραδιές. Για περισσότερη άνεση, όλα τα δωμάτια έχουν δυνατότητα κλιματισμού για ψύξη και θέρμανση, ενώ τα τζάκια σε κάποια από αυτά μπορούν να κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο οικεία.

Το χάνι της Νταμούχαρης

Από την πρώτη στιγμή κατασκευής του, την εποχή που ανθούσε το εμπόριο, το κτίσμα αποτέλεσε το μοναδικό χάνι του μέρους φιλοξενώντας πραματευτάδες και οδοιπόρους που έφταναν με τα μουλάρια τους από όλες τις περιοχές του Πηλίου. Στη συνέχεια, λειτούργησε ως μπακάλικο και κατοικία, αλλά κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (1946-1949), ο τότε ιδιοκτήτης Γεώργιος Βόντζος, αναγκάζεται να το εγκαταλείψει οριστικά. Με τη σύζυγό του Ηλέκτρα Βαϊνοπούλου, τα παιδιά τους και μια μικρή βαρκούλα μετακομίζει οριστικά στη Σκιάθο, ένα από τα γειτονικά νησιά των Σποράδων. Αργότερα, το κτίριο νοικιάστηκε σε έναν ντόπιο κάτοικο ονόματι Παναγιώτης Τσάμης φιλοξενώντας το κρασάδικο και πανδοχείο του χωριού. Ήταν αρκετά δημοφιλές ιδιαιτέρως στους ψαράδες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τη μεγάλη ταράτσα του για να απλώνουν τα δίχτυα τους και να τα στεγνώνουν στον ήλιο.

Ghermaniko House built in 1910 of stone and wood
Guesthouse second entrance with room signs

Το πρώτο ξενοδοχείο

Το 1969 το κτίριο αγοράστηκε από ένα Γερμανό έμπορο τον Έκαρτ Λάου και το συνέταιρό του Ούλριχ Σταϊγκλέντερ. Ο Έκαρτ επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα ψάχνοντας για ελληνικά παραδοσιακά χειροποίητα υφαντά και γενικά είδη ιματισμού, φτιαγμένα στον αργαλειό, τα οποία εξήγαγε στη Γερμανία. Σε ένα από τα ταξίδια του στο Ανατολικό Πήλιο ερωτεύτηκε το μικρό χωριουδάκι της Νταμούχαρης και το πέτρινο σπίτι με την ξύλινη βεράντα ακριβώς μπροστά στο λιμάνι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ξεκινάει η τουριστική ανάπτυξη της Νταμούχαρης με τους πρώτους Γερμανούς και Αυστριακούς ταξιδιώτες να φτάνουν στον οικισμό την περίοδο που η πρόσβαση ήταν πράγματι δύσκολη, χωρίς κανονικούς δρόμους και ηλεκτρισμό. Το 1974 η διάσημη, εκείνη την εποχή, Αυστριακή ηθοποιός Ρόμι Σνάιντερ πέρασε στο ζεστό και ιδιαίτερο Γερμανικό Ξενοδοχείο τις καλοκαιρινές της διακοπές παρέα με το μικρό γιο της και συνοδεία δέκα γυναικών, οι οποίες προστάτευαν και φρόντιζαν αυτήν και το αγόρι.

Η ολική ανανέωση

Το κτίριο γίνεται γνωστό ανάμεσα στους ντόπιους και τους θαμώνες της περιοχής, με την επωνυμία “Το Γερμανικό”, η οποία διατηρήθηκε και από τους νέους ιδιοκτήτες Πασχάλη Όλκα και Αποστολία-Βικτωρία Βαϊνοπούλου. Το ζευγάρι αγόρασε το 2001 το εγκαταλελειμμένο, εκείνη την εποχή, σπίτι από τους Γερμανούς μέχρι τότε ιδιοκτήτες προχωρώντας άμεσα στην ανακαίνισή του. Η επίσημη λειτουργία του ξεκινά το 2003 ως παραδοσιακό κατάλυμα πια, αφού του δόθηκε ο χαρακτηρισμός "Διατηρητέο Κτίριο" από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Μία νέα τουριστική περίοδος ξεκινά, τώρα το 2018, με την πραγματοποίηση μιας ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου αυτή τη φορά από την κόρη της οικογένειας και τωρινή ιδιοκτήτρια Κατερίνα Όλκα. Μαζί με τον αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Έραστο Καμπουρόπουλο έχουν ήδη διατηρήσει και συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανό και να εξελίσσουν καθημερινά το "Πρότζεκτ Γερμανικό", μέρος του οποίου αποτελούν και η ανακαίνιση και η συντήρηση του Παλιού Οικήματος. Με βαθιά αγάπη, ουσιαστική φροντίδα και αληθινό σεβασμό το μόνο τους μέλημα είναι η εναρμόνιση της παράδοσης με την απλότητα, της καθαρότητας με τη ζεστασιά και της άνεσης με τη λειτουργικότητα.

Complete renovation in 2018 of old Ghermaniko House of Damouhari harbor