Ρόμι Σνάιντερ

Τον Ιούλιο του 1974 επισκέφθηκε την Νταμούχαρη για διακοπές και φιλοξενήθηκε στο κατάλυμα Το Γερμανικό η παγκόσμιας φήμης κινηματογραφική ηθοποιός και ξακουστή για την ομορφιά της, Ρόμι Σνάιντερ, γνωστή ως "Πριγκίπισσα Σίσσυ" από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην τριλογία Σίσσυ με θέμα τη ζωή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Βαυαρίας, γυρισμένη κατά τα μέσα της δεκαετίας του ΄50.

Μια πλούσια ζωή γεμάτη συγκινήσεις

Η Ρόμι (Ρόσμαρι) Σνάιντερ γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1938 στη Βιέννη της Αυστρίας από οικογένεια ηθοποιών και πέθανε σε ηλικία 43 ετών στο Παρίσι (το Μάιο του 1982). Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 15 χρονών στη Γερμανία παίζοντας σε πολλές κλασικές ταινίες της εποχής, ενώ συνέχισε την καριέρα της στη Γαλλία με ένα σύντομο πέρασμα και από το Χόλιγουντ.

Το 1958 γνώρισε το διάσημο Γάλλο ηθοποιό Αλέν Ντελόν τον οποίο αρραβωνιάστηκε, αλλά χωρίσανε μετά από 5 χρόνια. Έκτοτε η Ρόμι παντρεύτηκε δύο φορές αποκτώντας με τον πρώτο της γάμο ένα γιο τον Ντάβιντ και με το δεύτερο μία κόρη τη Σάρα.

Ο τραγικός θάνατος, τον Ιούνιο του 1981, του γιου της σε ηλικία 13 ετών από ατύχημα στον κήπο του σπιτιού τους τη συγκλόνισε ιδιαίτερα. Το σοκ που υπέστη είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία της σε ψυχιατρική κλινική στο Παρίσι και ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Μαΐου 1982, αυτοκτόνησε στην οικία της από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών χαπιών και αλκοόλ.

Romy Schneider arrives at Damouhari in July 1974
Princess Sissy spends her summer holidays with her son in Ghermaniko Traditional Hotel

Το ταξίδι αναψυχής στην Νταμούχαρη

Η Ρόμι Σνάιντερ φτάνει στην Νταμούχαρη με γαϊδουράκι από τον Άγιο Ιωάννη, ένα διπλανό παραθαλάσσιο χωριό. Συνοδευόταν από τον αγαπημένο της γιο, Ντάβιντ, 7 χρονών τότε και 11 γυναίκες που αποτελούσαν την ακολουθία της, δηλαδή το προσωπικό που προστάτευε, φρόντιζε και περιποιούταν αυτήν και το παιδί. Έμεναν όλοι μαζί στο Γερμανικό για περίπου ένα μήνα. Κάπου κάπου ερχόταν ένας άνδρας να δει αν τους λείπει ή χρειάζονται κάτι. Κάθε πρωί, αφού παίρνανε το πρωινό στην αυλή του ξενοδοχείου, απολάμβαναν τη θάλασσα και τον ήλιο στην παραλία Παλιά Νταμούχαρη. Ήταν όλη δική τους, διότι οι τουρίστες και οι ντόπιοι είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της επιστράτευσης ενόψει του φλέ …