Μάμμα Μία

Η κινηματογραφική έκδοση του παγκοσμίως επιτυχημένου μιούζικαλ “Mamma Mia” γυρίστηκε μερικώς στην Νταμούχαρη, το Σεπτέμβρη του 2007. Ήταν μεγάλη εμπειρία, για όλους εμάς τους Νταμουχαριανούς, να ζήσουμε από τόσο κοντά μια τόσο μεγάλη παραγωγή.

Όλα ξεκίνησαν το Μάιο του 2007, όταν δύο άνθρωποι από μια ελληνική εταιρεία παραγωγής εμφανίστηκαν στο χωριό και μιλούσαν για την πιθανότητα κινηματογραφικών γυρισμάτων. Μερικές εβδομάδες αργότερα, μια ομάδα από Βρετανούς ήλθε για μια μέρα, προκειμένου να δει το σημείο και να τραβήξει φωτογραφίες. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για την απόφαση να γίνουν τα γυρίσματα εδώ και ότι πρόκειται για το “Mamma Mia”, τη μουσική του διάσημου συγκροτήματος Άμπα (ΑΒΒΑ).

γυρίσματα στην Νταμούχαρη

Σύμφωνα με το σενάριο, η Νταμούχαρη είναι το λιμάνι του νησιού όπου υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα η ιστορία. Είναι το μέρος που η Meryl Streep υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για το γάμο της κόρης της. Επιπλέον, το χωριό μας αποτελεί το κύριο σκηνικό της χορογραφίας του τραγουδιού “Ντάνσινγκ Κουίν” (Dancing Queen).

Τα γυρίσματα στην Νταμούχαρη κράτησαν τρεις μέρες και περίπου τριακόσια (300) άτομα εργάστηκαν μαζί εκείνες τις ημέρες. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις όλους εκείνους τους ανθρώπους να συντονίζονται άψογα. Όλα τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο λιμάνι (όπου έστησαν και μια ξύλινη μαρίνα) και γύρω από το μεγάλο εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται εκεί. Στο μεταξύ ο ξενώνας μας, το Παραδοσιακό Κατάλυμα Το Γερμανικό, βρισκόταν στο κέντρο της όλης ιστορίας, καθώς εξυπηρετούσε ως η επιχειρησιακή βάση της παραγωγής.

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν περίπου ένα μήνα πριν, στα τέλη Αυγούστου. Μια ομάδα από 10-15 εργαζόμενοι (Βρετανοί και Έλληνες) δούλεψαν σκληρά για ένα μήνα, προκειμένου να δημιουργήσουν το σκηνικό όπως το ήθελε η Βρετανίδα σκηνοθέτιδα Φυλλίδα Λόιντ (Phyllida Lloyd). Αυτό ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, να παρακολουθείς τη στιγμή που όλα κατασκευάζονταν. Οι μάστορες έκαναν θαύματα, ψεύτικες αλλαγές οι οποίες έμοιαζαν τόσο αληθινές που έπειθαν ακόμη κι εμάς που ζούμε στο χωριό όλη μας τη ζωή. Συγχαρητήρια παιδιά!!!